You Are Here: Home » ΗΠΕΙΡΟΣ » Μια μαγική βελόνα στο Ανήλιο

Μια μαγική βελόνα στο Ανήλιο


“Η τέχνη των μετσοβίτικων παραδοσιακών στολών”

 

 Ανήλιο 2012

 

Θα διαβάζετε συχνά από το greeklandtraveller.com για την Ήπειρο μια και αποτελεί μια από τις ανά τη χώρα περιστασιακές βάσεις μας. Αυτή τη φορά, αφορμή για την πρώτη μας εδώ αναφορά αποτελεί η ολιγόωρη επίσκεψή μας πρόσφατα στο βλαχοχώρι Ανήλιο , στο δήμο Μετσόβου. Ακόμα όμως κι αυτός ο λίγος χρόνος ήταν αρκετός για να φύγουμε με περισσότερες γνώσεις για την πολύπλευρη ομορφιά του

τόπου και να θελήσουμε να σας αφηγηθούμε την επίσκεψή μας.

ΑνήλιοΤο Κιάρε, όπως αποκαλείται από τους βλαχόφωνους ντόπιους το χωριό, στέκεται σε υψόμετρο περίπου 1100 μ., υπό τη σκιά της κορυφής της Πίνδου Φατζέτου – εξού και το ‘ανήλιο’/ ‘κιάρε’. Βρίσκεται 6 χμ μακριά από το Μέτσοβο, ενώ μέσω της Εγναντίας οδού, φτάνει κανείς στα Ιωάννινα σε 20 λεπτά. Στο χωριό σήμερα κατοικούν περίπου χίλιοι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Από τα πιο γνωστά προϊόντα του χωριού είναι τα βαρέλια και οι κυψέλες που φτιάχνουν οι ντόπιοι, ενώ τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η δημιουργία ενός χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή. (Παρεπιμπτόντως, το Ανήλιο πρόσφατα εμφανίστηκε στον Τύπο λόγω της δημοτικότητας που απέκτησε η σελίδα στο Facebook για το χωριό, την οποία δημιούργησε ένας δημοσιογράφος.)

Εμάς ωστόσο μας έφερε ο δρόμος για μια σύντομη επίσκεψη στο φιλόξενο παραδοσιακό παντοπωλείο της οικογένειας Δέλφα, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά πριν από 70 χρόνια, σύμφωνα με την κυρία του μαγαζιού. Βρήκαμε την κ. Άννα να δοκιμάζει στον εγγονό της μια τοπική παραδοσιακή στολή και κάπως έτσι μπλεχτήκαμε στα νήματα των παραδοσιακών στολών του Μετσόβου που είναι γνωστές για τα χρυσοποίκιλτα κεντήματα και τα περίφημα μετσοβίτικα υφαντά τους.

Η κα Άννα μας αφηγήθηκε την ιστορία της βελονιά-βελονιά: πώς στα δώδεκά της κάθισε να μάθει την ραπτική δίπλα σ’ έναν ξάδερφό και πώς μετά εργάστηκε πόρτα πόρτα ως μοδίστρα. Σιγά σιγά κατέκτησε και την τέχνη των κεντημάτων των παραδοσιακών στολών της περιοχής, μια τέχνη λεπτολόγα και κοπιαστική που απαιτεί ώρες υπομονετικής και προσεκτικής δουλειάς. Οι επιχρυσωμένες κλωστές ήταν το ακριβότερο υλικό που πέρασε από τα χέρια της. Για την ιδιαίτερη λεπτομέρεια αυτή των στολών της περιοχής Ηπείρου, τα χρυσοποίκιλτα κεντήματα δηλαδή, κατά το παρελθόν υπήρχε ειδική κατηγορία ραφτάδων, οι ‘χρυσοραφτάδες’ και οι ‘αργυροραφτάδες’ που ήταν ειδικοί στο κέντημα με τα πολύτιμα νήματα.

Σήμερα, η 69χρονη απασχολείται στο οικογενειακό παντοπωλείο αλλά δεν εγκαταλείπει ποτέ την ενασχόληση με τις παραδοσιακές στολές – άλλωστε ακόμα και σήμερα οι τοπικές στολές φοριούνται τις Κυριακές, σε γάμους, πανηγύρια όπως αυτό του χωριού στις 26 Ιουλίου αλλά και σε άλλες περιστάσεις. Η ίδια λέει πως λαχταρά να μεταδώσει τις γνώσεις της τέχνης της αρκεί να βρεθεί κάποιος που να εκδηλώσει ενδιαφέρον∙ έχει συνειδητοποιήσει πως πλέον ανήκει στα παραδοσιακά επαγγέλματα που εξαφανίζονται με γοργό ρυθμό. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που σκοπεύουμε να καλύψουμε στο ταξίδι μας με το greeklandtraveller.com. Τα επαγγέλματα και συνεπώς τους τρόπους ζωής που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Κείμενο: Καλλιόπη Αλαχούζου


Grotere kaart weergeven

About The Author

Photographer

Number of Entries : 12

Leave a Comment

© 2012 - 2013 Greek Land Traveller - All rights reserved

Scroll to top